Waar liggen de miljoenensteden van tegenwoordig?Er zijn tegenwoordig veel steden waar miljoenen mensen samenwonen. Wie het idee heeft dat Europa en Amerika op dat gebied de lijstaanvoerders zijn, die heeft het volledig mis. De grootste metropolen van vandaag de dag liggen namelijk niet bij ons in de buurt. Het zijn de Aziatische tijgers waar de miljoenensteden liggen, en dat heeft een goede verklaring. Na de economische opkomst in de afgelopen decennia, is de werkgelegenheid in deze steden enorm toegenomen. Dit heeft de armere mensen van het platteland aangetrokken, die op zoek gingen naar werk en een toekomst. Toen de economische groei door bleef zetten, bleef de vraag vanuit de steden enorm, die opgevangen werd door het platteland.

De steden in Azië

De Aziatische steden herbergen miljoenen mensen. De lijstaanvoerder heeft zelfs driemaal zoveel inwoners als Nederland heeft. Het gaat hier uiteraard om Guangzhou, de stad in China die de vijftig miljoen inwoners al bijna in de kijker heeft. De sterke groei van de steden en de grote toestroom van mensen heeft uiteraard wel een flinke rekening achtergelaten voor de inwoners van de steden zelf. Net zoals in Nederland arbeiderswoninkjes uit de grond gestampt werden zonder rekening te houden met de eisen die mensen kunnen hebben, gebeurt dit ook in China. Als je een beetje pech hebt, kom je een flink dure woning tegen waar geen ramen in zitten. Hoewel er buurten zijn die qua luxe voorlopen op Europa, zijn er ook wijken die aangerekend zouden mogen worden als sloppenwijken. De situatie daar is schrijnend, om niet direct het woord levensgevaarlijk te gebruiken.

Waar komt Europa in het zicht?

Na de Aziatische landen komen we eerst een stad tegen in Amerika. Het is New York, de grootste stad van de Verenigde Staten. Met 22 miljoen inwoners heeft deze een sterke positie op de lijst van grote steden. Deze stad is een stuk bekender onder de Europeanen en aangezien de stad langzamer tot stand gekomen is, is de situatie daar veel minder schrijnend.

Wanneer je een Europeaan vraagt wat de grootste stad van Europa is, dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid het verkeerde antwoord geven. De grootste stad van Europa ligt namelijk op de grens met Azië, het is Moskou. Deze stad heeft een lange geschiedenis, en heeft meer dan 17 miljoen inwoners. Niet alle inwoners zijn Russisch. Deze stad heeft duidelijk lagen qua luxe. Er zijn hotels waarbij je kranen van goud hebt, en er zijn ook huizen waarbij de bewoners op sneeuw hopen omdat dat een beetje isoleert.

Met iets meer dan 14 miljoen vinden we daarna de stad die vaak het grootst in Europa genoemd wordt. De hoofdstad van Engeland staat stevig binnen de top 50 in de lijst met de grootste steden ter wereld en heeft een goede nummer 2 positie binnen de lijst van grote steden binnen Europa. Deze positie is overigens niet onbedreigd. Parijs volgt op de voet en is de laatste jaren harder gegroeid dan Londen. Wanneer Parijs het gebrek aan ruimte op kan lossen, kan het Londen binnen vijf jaar voorbij gaan op de lijst van de grote steden.