Tokio, de stad die helemaal geen stad isTokio wordt vaak gerekend als de grootste stad ter wereld. Met meer dan veertig miljoen inwoners komt het zeker hoog op de lijst terecht, maar Tokio is officieel niet één stad. Het bestaat uit 23 wijken die allemaal een eigen bestuur hebben (alsof ze zelf aparte steden zijn) en dit geheel wordt Tokio genoemd, waardoor het vaak gezien wordt als een stad. Tokio staat hoog op veel van de ranglijsten. Zo heeft Tokio het best bezochte treinstation met 3 miljoen reizigers per dag, en ook op andere gebieden weten de veertig miljoen mensen de records te verbreken. Is Tokio een leuke ‘stad’ om eens te bezoeken?

Een vreemde samenwerking

De metropool Tokio bestaat uit 23 wijken en een aantal eilanden die niet altijd even dicht bij Tokio zelf liggen. Het meest afgelegen eiland ligt bijvoorbeeld op 1850 kilometer van de stad zelf, wat het onmogelijk maakt om een centraal bestuur op te zetten. Tokio blijft een vreemde stad voor de bezoekers die er eens heen willen gaan. De stad werd in 1923 getroffen door een aardbeving, vervolgens kreeg Japan twee atoombommen over zich heen als vergelding voor de rol in de Tweede Wereldoorlog en tijdens de bezetting na de oorlog was nog maar de helft van de bevolking over. Deze bouwden zo snel mogelijk de stad weer terug met de aanwezige materialen. Het patroon van de stad bleef op deze manier bewaard, maar het niveau van de gebouwen is soms bar en boos. Dat kan ook niet anders. Elk jaar blijft de stad expanderen om meer mensen te kunnen herbergen, waarbij vooral veel haast gemaakt moest worden.

De aantrekkingskracht van Tokio

Tokio blijft constant nieuwe inwoners aantrekken vanaf het platteland. De grootste reden hiervoor is dat het één van de drie financiële centra ter wereld is (samen met New York en Londen, welke ook metropolen zijn van enorme omvang). Aangezien Tokio ook een hub is voor de overslag van transporten, moeten veel bedrijven hier wel een kantoor of een loods hebben. Dit schept werkgelegenheid en zo blijft de stad steeds verder groeien. Tokio is overigens ook het hart van de Japanse beurs, en ook dit zorgt regelmatig voor flinke toestromen aan mensen.

Is het een bezoek waard?

Tokio is een stad die redelijk onoverzichtelijk is, en het grote aantal mensen zorgt ervoor dat het een stad is waarin je je lastig kunt voortbewegen wanneer je niet op de hoogte bent van de gebruiken en de routes die je kunt nemen. Tokio is daarnaast, net als de meeste grote steden, een gevaarlijke stad. Het kan de moeite waard zijn om hier eens een bezoekje aan te brengen, maar voorzichtigheid en een goede voorbereiding zijn dan wel nodig als je er een leuke ervaring van wilt maken. Houd vooral in de gaten dat de stad ingericht is op het Westen, en niet op de Japanse cultuur zelf.