New York, de metropool van de Verenigde StatenNew York is de grootste stad binnen de Verenigde Staten. Het is tevens een stad met een enorme geschiedenis, veel bedrijvigheid en vooral veel inwoners die er dagelijks onderweg zijn van of naar het werk. New York bestaat overigens uit verschillende delen, die vroeger ook steden of dorpen geweest zijn. De expansie van de stad heeft ervoor gezorgd dat de omliggende gebieden opgeslokt zijn en onderdeel geworden zijn van de stad. New York is niet alleen de grootste stad, het is ook de stad in Amerika die de lijst aanvoert qua dichtbevolktheid. En dat is goed te merken wanneer je in de stad bent, want het is er overal druk.

The Big Apple

New York kreeg al snel een belangrijke functie toegewezen binnen het land dat na veel oorlogen onafhankelijk geworden was. Het werd benoemd tot hoofdstad en de congressen zouden hier bijeen komen. De stad begon echter al snel te veranderen. De onafhankelijk van Amerika zorgde ervoor dat mensen vanuit Europa de droom achterna wilden gaan. De snelle expansie over heel Amerika met de treinrails en de goudbrieven die de kolonisten naar huis stuurden, zorgden ervoor dat er schepen vol met immigranten aan bleven komen in de haven.

De echte eenwording van New York zou nog op zich laten wachten. De stad bestond uit verschillende delen die naar elkaar toe gegroeid worden, maar een echte stad was het nog niet. Dat gebeurde vlak na 1900. De metrodiensten die de verschillende delen van de stad met elkaar verbond, zorgde ervoor dat de inwoners van New York de stad ook echt gingen zien als één geheel. Het belang van de stad bleef altijd als een paal boven water staan. Het werd het bestuurlijk centrum en het handelscentrum van de Verenigde Staten, die na de Eerste Wereldoorlog de rol van de wereldmacht op de schouders zou nemen. Ook hier profiteerde New York van. De immigranten bleven komen, net als de zakenlieden die regelmatig zaken moesten doen met de Amerikanen.

Opvallend aan dit metropool

Bij metropolen denk je aan drukke wijken, aan hoge flatgebouwen en vooral aan een ongekende drukte. Bij New York gaat dit slechts deels op. Er zijn namelijk veel parken in de stad, deze beslaan samen meer dan 11.000 hectare aan oppervlakte. Het wordt nog meer uitzonderlijk wanneer je de 22 kilometer aan stranden er naast zet, die openbaar toegankelijk zijn voor het publiek. Het is duidelijk dat bij de opbouw van de metropool gedacht is aan genoeg ruimte en genoeg groen om de mensen de ruimte te geven. New York scoort op het gebied van milieu dan ook beter dan veel van de andere steden, die veel minder groot zijn. Dat maakt deze Amerikaanse miljoenenstad in alle opzichten uniek, maar ook bewonderenswaardig. Gebouwd door immigranten, met het oog op het milieu en op dit moment de grootste stad binnen de Verenigde Staten, zonder echte bedreigingen van andere steden.