Jakarta, een stad met een te hoge drukJakarta is lange tijd een Nederlandse stad geweest. Tijdens de bezetting van Indonesië heette de stad Batavia en de eerste Nederlanders die er aankwamen, gooiden direct de stad plat. Pas na de periode van de bezetting door de Nederlanders kon de stad gaan bloeien. In 1945 had de stad iets meer dan een half miljoen inwoners. Nu is dat vele malen meer, maar de druk van deze miljoenen mensen kan niet goed opgevangen worden door de stad zelf. Jakarta is daardoor een bijzonder ongezonde en gevaarlijk stad, waar het bezit zeer scheef verdeeld is.

De metropool en de droom

Jakarta is een grote metropool in Indonesië en de meeste mensen trekken van het platteland naar de stad om er werk te kunnen vinden. Daardoor groeit de bevolking van deze stad jaarlijks met maar liefst 5%, waardoor een enorme druk komt te staan op de woningbouw en infrastructuur. Deze druk kan niet opgevangen worden. De straten zijn overbevolkt en de mensen kunnen niet aan goed onderdak komen. Dit zorgt voor veel problemen, ongelukken en sterfte door ziekte. Elke keer wanneer er een overstroming is in Jakarta, vallen er doden.

Opvallend is dat Jakarta steeds meer grote bedrijven en winkelcentra krijgt, die niet toegankelijk zijn voor de inwoners van de stad zelf. De bedrijven willen personeel aantrekken met een bepaalde opleiding en de prijzen in de winkels zijn te hoog voor de mensen met een laag inkomen. Deze mensen zijn wel de mensen die de rekening betalen. Tijdens het regenseizoen worden de overstromingen steeds erger omdat er steeds meer bebouwing en asfalt is. Hoe minder groen er is, hoe slechter de regen weg kan vloeien naar de bodem.

Een schoolvoorbeeld

Jakarta is een schoolvoorbeeld van een stad die te snel gegroeid is. De mensen zijn van het platteland naar de stad getrokken, waar echter geen werk en geen woningen aanwezig waren om deze mensen op te vangen. De druk op de stad is overigens elke dag goed te merken. De afvalbergen worden met de dag hoger en op straat hebben voetgangers en motorrijders mondkapjes voor, om zich te kunnen beschermen tegen de enorme hoeveelheden met uitstoot van de uitlaatgassen. Dit is niet het enige probleem. De stad kan de inwoners niet op een goede manier voorzien in de behoeften. Er zijn veel problemen met water, riolering en ook met stroomvoorzieningen. Dit zorgt er voor dat het vooral de armere mensen zijn die elke dag voor enorme uitdagingen komen te staan, want overleven is echt een kunst in een stad als deze.